Ароматне м'ясо, приготоване на відкритому вогні, люблять практично всі. Смачний шашлик є чудовим приводом для того, щоб зібрати за одним столом друзів, родичів та колег. Ця страва, яка прийшла у світ зі Сходу, абсолютно універсальна. Вона буде доречною на будь-якому святі чи просто за сімейною вечерею і прекрасно поєднується з найрізноманітнішими гарнірами і напоями.
На перший погляд може здатися, що приготувати шашлик нескладно - достатньо просто купити гарне м'ясо, нанизати його на шампури і посмажити на багатті або мангалі. Але насправді в цьому процесі є безліч тонкощів, які необхідно враховувати. Дуже важливу роль відіграє маринад для шашлика зі свинини, яловичини або курки. У тих, хто часто смажить шашлик, є власні унікальні і перевірені часом рецепти маринадів, але іноді хочеться спробувати щось новеньке. Рецепти маринування шашлика зі свинини досить прості, тому приготувати страву буде нескладно.
Отже, для початку необхідно вибрати м'ясо, з якого буде готуватися смачна ароматна страва. Якщо мова йде про свинину, то краще купувати ошийок або корейку. У випадку з яловичиною чи телятиною ідеальним вибором стане грудка, філе, внутрішня частина ноги. У випадку з птицею віддавати перевагу варто філейній частині стегна.
Найчастіше шашлик вдома готують зі свинини. Для того, щоб він вийшов соковитим і м'яким, рецепт маринування шашлику потрібно вибирати особливо ретельно. Варіацій маса, але є один універсальний рецепт, який гарантує смачне м'ясо.
Для маринаду знадобиться:
Якщо хочеться зробити м'ясо гострішим, можна додати до перерахованих вище продуктів кілька кружалець свіжого перцю чилі або халапеньо без насіння. Важливо пам'ятати, що маринад, у якому буде замочуватись шашлик зі свинини, має бути кімнатної температури.
Будь-яке м'ясо перед приготуванням краще потримати в холодильнику близько півгодини. Його стане простіше різати і готова страва вийде більш соковитою.
Процес підготовки відбувається наступним чином:
Після цього м'ясо необхідно закрити пластиковою кришкою, розмір якої повинен бути трохи меншим розміру тари і покласти зверху гніт. Замаринований шашлик потрібно поставити в прохолодне місце і залишити маринуватися мінімум на 4 години. По закінченню цього часу можна приступати до смаження. Шампури обов'язково повинні бути добре заточеними, а вогонь помірним, щоб м'ясо не обвуглилося. Шашлик потрібно досить часто перевертати для того, щоб шматочки приготувалися рівномірно і не встиг стекти сік.
Ідеальним доповненням до готової страви стане свіжа зелень, овочі і хороше вино. Смачного!